Logo Silver Travellers

Tuamotu (Frans-Polynesië)

Home » Silver divers » Tuamotu (Frans-Polynesië)

De Tuamotu-eilanden vormen een groep van 77 atollen in het noorden van Frans-Polynesië. De eilanden liggen verspreid over een gebied van ongeveer 1800 bij 900 km. Persoonlijk vonden wij dit één van de mooiste, tropische “bounty”-bestemmingen waar we ooit geweest zijn. Het leven op de atollen is aan de ene kant paradijselijk, maar aan de andere kant ook juist keihard omdat er op palmbomen na haast niets groeit. Het enige drinkwater wat je er hebt is opgevangen regenwater. Maar de rust, de sterrenhemel, de onwijs mooie witte zandstranden en turquoise lagunes weten iedereen te betoveren.

 

Hoe er te komen

Een aantal atollen is vanuit Tahiti vrijwel dagelijks per vliegtuig te bereiken. Air Tahiti biedt ook airpasses aan waarmee je tegen een gunstig tarief meerdere eilanden kunt bezoeken. Wij hebben toen alleen Rangiroa en Fakarava gedaan, maar je kunt ook naar Tikehau en de minder bekende paradijselijke eilanden Ahe en Manihi.

 

Wat te doen

Iedereen die van de zee houdt zal direct verliefd worden op de Tuamotu-eilanden. De onderwaterwereld biedt duikers ongekende duikmogelijkheden. Voor niet-duikers lonkt de lagune maar ook excursies naar bijvoorbeeld een van de vele kwekerijen van zwarte parels.

Wij waren er om te duiken en zijn op zowel Rangiroa als Fakarava flink verwend. De zeestraten tussen het buitenwater van de oceaan en het binnenwater van de lagune zorgen voor flinke stroming. Het zijn juist deze zeestraten die voor veel en grote zeedieren zorgen zoals dolfijnen (die je ‘s ochtends vanuit je hotelkamer al ziet jagen) en vele soorten haaien. We hebben het dan niet over enkele haaien, maar soms – op één duik – over honderden! Op het buitenrif maakten we trouwens ook onder water kennis met een bultrugwalvis, een van de meeste bijzondere gebeurtenissen in ons duikleven.

 

Inspanningsniveau

Duiken in de zeestraten kan fysiek inspannend zijn, ook al maken de duikscholen van vrijwel alle duiken die je hier maakt “relaxte” stromingsduiken. Dit zijn in elk geval geen duiken voor beginnende duikers. Ons advies is dan ook om hier alleen te gaan duiken als je beschikt over een hele goede conditie (zie ook onze blog ‘Duikmedische overwegingen voor 50-plussers’) en vele jaren duikervaring.

 

Meer weten?

Meer informatie nodig op basis waarvan je de knoop wil doorhakken of je de Tuamotu nu wel of niet aan je rondreis moet toevoegen? Wil je weten welke duikstekken ook voor minder ervaren duikers geschikt zijn? Vraag dan op deze blogpagina een persoonlijk reisadvies aan.