Logo Silver Travellers

Wandelen tussen Bergen en Schoorl

Home » Netherlands » Wandelen tussen Bergen en Schoorl

Bergen is een gezellige plaats die al sinds begin 1900 vele schilders, schrijvers en andere kunstenaars aantrekt. Wij kwamen er niet specifiek voor de kunst en de gezelligheid die Bergen biedt. We wilden de wandeling maken door de Schoorlse Duinen en het natuurgebied De Kerf. Van vrienden hadden we gehoord dat dit een bijzonder mooie tocht is en zij hadden geen woord gelogen.

Bergen

Je vindt in Bergen vele kunstgaleries. Het museum Kranenburgh toont een verzameling kunstwerken van de Bergense School. In Bergen staat ook het voormalige woonhuis van Adriaan Roland Holst. de “Prins der Dichters”. Hij woonde er, met enkele onderbrekingen, van 1918 tot zijn dood in 1976. Nu wonen bij toerbeurt kunstenaars in het A. Roland Holsthuis die hier de hand leggen aan nieuwe kunstwerken. Op het drukke plein in het centrum zijn voldoende gelegenheden om nog een lekker kopje koffie te nemen, voordat je aan de wandeling begint.

Het eerste deel van de tocht voert door veel (naaldhout)bossen. Je kruist tijdens de wandeling diverse mountainbike paden. Hier is het even opletten, want in een afdaling komen zij met een aardige snelheid voorbij. De ruiters en hun paarden komen in een wat rustiger tempo aan. Na een tijdje gaat het bos langzaam over in heidegebied. Prachtig om doorheen te lopen. Langzaam gaat ook het heidegebied over in stuifzandvlaktes en duinen.

Natuurbranden

In 2010 hebben in het heide- en duingebied forse natuurbranden gewoed. De natuur is hierdoor enorm aangetast. Je verbaast je erover hoe snel de natuur zich kan herstellen van de schade die toen is ontstaan. Als wij het niet wisten, hadden we waarschijnlijk niet doorgehad dat 8 jaar geleden hier zoveel is afgebrand. toch is het triest dat deze branden zijn veroorzaakt door menselijk handelen.

De hoogste duinen van Nederland

In dit gebied vind je de hoogste duinen van Nederland. Het is de moeite waard om de diverse uitzichtpunten te beklimmen. het is een kuitenbijtertje, maar het uitzicht boven vergoedt veel. Als je een heldere dag hebt, zie je in het zuiden IJmuiden liggen en in het noorden kijk je tot de Hondsbossche Zeewering uit. En natuurlijk geniet je van het uitgestrekte duingebied en het uitzicht op het strand en de zee.

Het strand

Na de laatste klimmetjes over de duinen bereik je het strand. In het zomerseizoen zie je dan gelijk een strandtent, waar je even een welverdiende pauze kunt nemen. Buiten het seizoen zijn er geen strandtenten aanwezig. Het strand is lekker breed en hoewel we er op een zonnige dag waren in juni, was het er erg rustig. Het is heerlijk om je schoenen even uit te doen en je voeten lekker te laten afkoelen in de koele zee. Schrik niet als je een bloterik ziet, want het laatste stuk van de strandwandeling voert over het naaktstrand.

De Kerf is het eerste grote voorbeeldproject voor ‘dynamisch kustbeheer’, een nieuwe manier van duinbeheer. In 1997 zijn in de Kerf maatregelen genomen om zand, wind en water weer vrij spel te geven. Daarbij werd ook een gat gegraven in de eerste duinenrij, zodat bij gunstige storm het zeewater in de achterliggende duinvallei kan stromen. hierdoor is een heel mooi natuurgebied ontstaan, waarin bijzondere planten (zilt torkruid, strandbiet, gewortelde champignonzwam) en dieren (bontbekplevier en rugstreeppad) zich thuis voelen. De combinatie van stuifzand en binnendringend zeewater levert ook een mooi landschap op.

Waterleidingduinen

Na het strand loop je door de waterleidingduinen van PWN. Hiervoor heb je een toegangskaart nodig. Ook hier weer een afwisselend landschap van duingebied, heide, zandvlaktes en bos. Uiteindelijk arriveer je weer in Bergen. Hier loop je nog door een prachtig hofje en langs een kerkruïne. Daarna zie je het centrum van Bergen weer en is het tijd voor een welverdiend drankje. Even uitblazen na een heerlijke wandeling door een prachtig en gevarieerd landschap, met zo af en toe een lekkere duinbeklimming.

Praktische informatie

  • De totale wandeling is 18 kilometer lang en voert over het algemeen over gemakkelijk begaanbare bospaden en landwegen. Er zitten wel een paar flinke klimmetjes in bij het duingebied. De route start en eindigt in Bergen. Hier kun je je auto ook goed (betaald) parkeren.
  • Tijdens het badseizoen passeer je strandtenten waar je wat kunt eten en drinken. Buiten het badseizoen kom nadat je Bergen uit gelopen bent, niets meer tegen. Alleen bij het Zeehuis, kun je als het open is, wat gebruiken.
  • Bij het Zeehuis moet je een kaartje kopen voor toegang tot het duingebied. Een persoonlijke dagkaart kost € 1,80. Dit kan ook bij automaten of online.
  • Deze wandeling is een zogenaamde groene wissel route. Dit is een route die vlakbij een bushalte of treinstation ligt en begin- en eindpunt bij deze halte heeft. Je kunt de route dus uitstekend bereiken met het openbaar vervoer.
  • Een uitstekende routebeschrijving van deze wandeling kun je vinden de wandelzoekpagina. Deze is zeer gedetailleerd en heeft ons overal de goede richting op gestuurd.