Logo Silver Travellers

Island hoppen op de Wadden

Home » Netherlands » Island hoppen op de Wadden

Toen we nog jong waren gingen we, net als vele andere backpackers, island hoppen in Griekenland. Maar het is ook heel goed mogelijk om dit op de Wadden te doen. Wij zijn in ruim twee weken op alle waddeneilanden geweest en hebben de tijd van ons leven gehad. Het is een van de leukste reizen die we hebben gemaakt. Zo zie je maar: je hoeft niet altijd ver weg om te genieten.

Om de volgorde van de waddeneilanden gemakkelijk te onthouden, ken je vast nog wel het ezelsbruggetje TV-tas: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog. Texel is verreweg het grootste eiland met ook de meest verschillende activiteiten en bezienswaardigheden. En Schiermonnikoog is de kleinste gemeente van Nederland. Bij verkiezingsavonden lukt het Schiermonnikoog vaak om als eerste de stembusuitslag te presenteren.

Texel

Vanuit Den Helder vaart de boot in ongeveer 20 minuten naar Texel. Kaartjes zijn vooraf online te boeken. Een kaartje voor een fietser kost € 5 inclusief je fiets.Dat is een retourticket, maar die gebruik je niet als je doorgaat naar Vlieland. Je kunt echter geen enkele reis kopen.

Op Texel heb je legio mogelijkheden om je een aantal dagen te vermaken. Het Slufter is door duinen omsloten kweldergebied dat in open verbinding met de Noordzee staat. Het is een mooi wandelgebied. Maar natuurlijk is het strand ook geweldig om over te wandelen. En fietsen over het eiland is ook een genot. Er zijn diverse leuke fietsroutes te maken op het eiland.

Ecomare is het informatiecentrum voor Wadden en Noordzee. Het is niet alleen voor kinderen leuk, maar ook zeer interessant voor onze generatie. Museum Kaap Skil biedt een goed overzicht van het leven in, bij en met de zee in de vroegere tijden. Er is ook een leuk gedeelte in de open lucht. Het gebouw is heel bijzonder vormgegeven. De bierliefhebbers gaan graag naar de rondleiding en vooral de bierproeverij bij de Texelse Brouwerij. Een “Skuumkoppe” smaakt iedereen best. En de durfals maken een tandemsprong met de parachute. Na een vrije val van 30 seconden geniet je van de stilte en de prachtige vergezichten.

Slapen: wij verbleven met meer personen in een gehuurd huisje, genaamd Blom & Co. Comfortabel, rustig en zeer geschikt voor 6 personen. Het ligt in de buurt van De Cocksdorp.
Eten: wij kunnen Hart van Texel echt aanbevelen. Een enthousiast stel kookt met liefde heerlijke gerechten, gebruik makend van lokale producten. Een klein en intiem restaurant met een zeer persoonlijke touch.

Overtocht Texel naar Vlieland

Bij De Cocksdorp, vlakbij het strandpaviljoen Kaap Noord, vertrekt de boot “De Vriendschap” regelmatig naar Vlieland. Je kunt een dagtocht maken met rondleiding over Vlieland en daarna terug naar Texel. Maar het is ook mogelijk om een enkele reis te boeken met of zonder fiets. In ongeveer 20 minuten vaart de boot naar de verlaten vlakte “De Vliehors”. Daarna brengt de Vliehors Express je naar hotel Posthuys. Dit is een fijn hotel, waar we met plezier een aantal nachten hebben verbleven. Heerlijk rustig, mooie kamers en prima eten. Dit is een prima onderkomen voor je tijd op Vlieland.

Vlieland

En ineens zit je in een totaal andere omgeving. Vlieland is veel kleiner dan Texel. Maar ook een stuk rustiger, vooral omdat er geen auto’s van toeristen het eiland op mogen. Toch kun je je op dit eiland ook prima een aantal dagen vermaken.

Als je van wandelen houdt, is het genieten van de rust en de stilte. De “Sahara van de Wadden”, de Vliehors, is in het weekend volledig toegankelijk. Doordeweeks is een groot
deel in gebruik als militair oefenterrein. Het is er dan ten strengste verboden om er te komen.

De Vliehors is een gebied waar je uren kunt lopen zonder iemand tegen te komen. Onderweg zie je het voormalige drenkelingenhuisje. Nu is het ingericht als Juttersmuseum. Tevens dient het als een zeer bijzondere trouwlocatie. Met een rondrit van de Vliehors Expres kun je het gebied goed verkennen. En zie je op het strand een gedicht staan, dan weet je dat de Vliehors Expres is langsgereden. In de banden is een gedicht gesneden en de afdruk lees je op het strand. Ieder jaar komt er een nieuw gedicht op de banden.

Maar daarnaast is Vlieland om te fietsen zeer de moeite waard. Er zijn heel veel fietspaden en het landschap is afwisselend. Stukken bos, heide, en duingebied maken dat je heerlijk geniet van de natuur. En je eindigt de tocht natuurlijk in de enige plaats op het eiland, genaamd Oost-Vlieland. De Dorpsstraat is een gezellige straat met veel restaurants, terrassen en winkels. Daarbij vind je in Oost-Vlieland tal van historische gebouwen.

Slapen: Wij verbleven een paar nachten in het fraai gelegen hotel Posthuys. Een fraai gelegen hotel, dat jaren terug diende als schakel in de postroute tussen Amsterdam en Vlieland. Nu is het een comfortabel hotel met een prima restaurant en een gezellig terras.

Van Vlieland naar Terschelling

Van Vlieland naar Terschelling (of andersom) reis je met de snelboot van Rederij Doeksen. Deze vaart alleen tijdens de zomerdienstregeling (medio april-september) op dinsdag, woensdag en donderdag. Je fiets kan hierbij ook mee. Daarvoor is vooraf reserveren aan te bevelen. Meer informatie vind je op de website van Rederij Doeksen. Mocht de dienstregeling niet aansluiten op jouw reisschema, dan zit er niets anders op om vanuit Vlieland naar Harlingen te varen en aansluitend een boot te pakken naar Terschelling.

Terschelling

Hier zijn auto’s toegestaan, wat direct een andere sfeer geeft op het eiland. Terschelling is bekend vanwege het jaarlijkse Oerol-festival. Dit festival werd in 1981 voor het eerst gehouden. Inmiddels is Oerol uitgegroeid tot een van de grootste locatietheaterfestivals in Europa. En de hardlopers onder ons doen wellicht mee aan de jaarlijkse Berenloop. Begin november is er de gelegenheid om de marathon te lopen op het eiland. Kortere afstanden zijn ook mogelijk (5, 10 en 21 km).

De totale strandlengte is zo’n 40 kilometer en de totale lengte van de fietspaden is ruim 70 kilometer. Je kunt er dus naar hartelust wandelen en fietsen. Een wandeltocht over het strand naar het waardevolle natuurreservaat de Boschplaat is zeker de moeite waard. Dit gebied ligt op het oostelijke deel van Terschelling, en is bijna tien kilometer lang. Er groeien diverse soorten zoutminnende planten, zoals lamsoor.

De Brandaris is het karakteristieke kenmerk van Terschelling. Dit is de oudste vuurtoren van Nederland en stamt oorspronkelijk uit 1323. De huidige toren is in 1594 gebouwd. Helaas kun je de Brandaris niet meer beklimmen. Trouwen kan wel; op de eerste etage is kleine trouwzaal.

En natuurlijk kun je op Terschelling ook gaan wadlopen. Doe dit nooit op eigen houtje, dat is levensgevaarlijk. Er zijn diverse organisaties die wadlooptochten aanbieden. Ze bieden verschillende tochten aan, die variëren in lengte en zwaarte.

Slapen: wij vonden Strandhotel Terschelling top vanwege de locatie. Vanuit je kamer kijk je uit over het strand en de zee. Net als in het restaurant, waar je prima kunt eten. Er heerst een relaxte sfeer. De kamers zijn niet super luxe, zo deel je de badkamer met andere gasten, maar de ligging maakt het helemaal goed.

Met de boot van Terschelling naar Ameland

Er zijn twee mogelijkheden in het hoogseizoen om van Terschelling direct naar Ameland te varen. Dit kan met de Ameland Waddentravel of met het schip de Zeehond. Helaas is het onduidelijk hoe de dienstregeling is. Buiten het hoogseizoen kan het sowieso niet. Dan zul je moeten varen vanuit Terschelling naar Harlingen. Daar fiets je vervolgens naar Holwerd. In totaal is dit zo’n 45 kilometer. In Holwerd kun je met de boot naar Ameland.

Ameland

Het eiland Ameland kon ons zeer bekoren. We vonden de vier gezellige dorpjes Nes, Hollum, Ballum en Buren fraai, met leuke winkeltjes en mooie huizen. Ook de afwisseling van landschappen op het eiland was groot. Op de fiets kun je het hele eiland gemakkelijk verkennen. Ook wandelend zie je veel van het eiland.

Op het strand waan je je als Robinson Crusoë, zo verlaten doet het aan wanneer je richting Oost-Ameland loopt. De hoogste duin van het eiland vind je hier (de Oerdblinkert). Ook zie je zeldzame planten, paddenstoelen en veel vogels en vlinders. Dit gedeelte van het eiland heeft drie deelgebieden: ‘t Oerd, de Hon en de Kooioerdstuifdijkduinen. Er zit hier een enorme lepelaarskolonie van duizenden vogels. Bij hoog water rusten ze op de kwelders en bij eb zoeken ze hun voedsel op het wad.

In de Ballumerbocht heeft de KNRM haar reddingsfaciliteiten. De motorreddingsboot wordt met behulp van paarden het water in getrokken. Dit is een toeristische attractie. In 1979 ging dit echter mis en werden de paarden het water in gesleurd. In de duinen zijn ze begraven. Een monument herinnert aan dit tragische ongeval.

In de 17e en 18e eeuw kende Ameland door de walvisvaart een periode van ongekende welvaart. Op de begraafplaatsen zijn het de bijzondere grafzerken die bezoekers herinneren aan de commandeurs, de grote kapiteins uit de walvisvaart. Ook de walviskaken die men nu nog terugziet als erfafscheiding bij verschillende commandeurshuisjes zijn een herinnering aan die periode.

Ook op Ameland kun je een zogenaamde tandemparachutesprong maken. We hebben het niet gedaan, maar kunnen ons voorstellen dat ook hier het uitzicht geweldig mooi zal zijn.

En verder geniet je van de rust, het weidse uitzicht, de Hollandse luchten en de prachtige duinen op Ameland. Je komt hier heerlijk tot rust.

Eten: Het witte paard is een aanrader op Ameland.
Slapen: ons B&B blijkt niet meer te bestaan, dus we kunnen niet uit onze eigen ervaring een aanbeveling doen.

Van Ameland naar Schiermonnikoog

In het hoogseizoen is er op enkele dagen een mogelijkheid om van Ameland rechtstreeks naar Schiermonnikoog te varen. De dienstregeling is echter op dit moment niet bekend. Kijk op deze pagina of de dienstregeling gepubliceerd is. Buiten het seizoen is het niet mogelijk om rechtstreeks de overtocht te maken. Dan zit er niets anders op om de boot naar Holwerd te nemen. Vandaar fiets je naar Lauwersoog. Dat is in totaal 23 kilometer fietsen. Onderweg passeer je het kerkje dat in de serie “Hollands Hoop” regelmatig als decor diende.

Schiermonnikoog

Het eiland Schiermonnikoog is sinds eind jaren 80 een nationaal park. Veel verschillende vogelsoorten verblijven op het eiland en kunnen hier ongestoord broeden. Voor vogelaars is Schiermonnikoog dan ook een waar paradijs. Er zijn zelfs speciale excursies voor beginnende vogelaars. Rustzoekers kunnen hier ook hun hart ophalen.

Het westelijke deel van het eiland kent een goed netwerk van fiets- en wandelpaden. Verder naar het oosten wordt het eiland steeds ongerepter. Hier kan de natuur zijn gang gaan en geeft de weidsheid van het landschap een mooie aanblik. Jutten en schelpen zoeken is een mooie bezigheid op de uitgestrekte stranden. Ook hier ontmoet je nauwelijks iemand.

Het kleine dorpje is gezellig en in de zomermaanden vol met toeristen. Buiten het seizoen is het heel rustig op het eiland. je komt hier echt voor de natuur en rust. Het eiland heeft verder nauwelijks andere bezienswaardigheden.

Slapen: Als je op Schier verblijft, hoor je eigenlijk te overnachten in het oudste hotel van het eiland: Hotel Van der Werff. Het lijkt wel of de tijd hier stil heeft gestaan. Het vakantiegevoel begint als als de ouderwetse bus de gasten staat op te wachten bij de veerboot. Ook is het bijzonder om hier hier te dineren.

Tot slot

Island hoppen op de Wadden is echt een heerlijke manier om te genieten van de prachtige en onderling zeer verschillende Waddeneilanden. Een ding hebben ze gemeen. De stranden zijn uitgestrekt en nodigen uit voor lange wandelingen, waar je heerlijk kunt uitwaaien. En het weer is vaak verrassend goed op de Wadden. Eventuele buien waaien vaak snel over en dan komt de zon weer lekker te voorschijn. Het is een bijzondere manier van vakantievieren, veel zien en toch ook lekker actief zijn. Zeker een aanrader!