Logo Silver Travellers

Imponerende havenstad Rotterdam

Home » Netherlands » Imponerende havenstad Rotterdam

Een paar jaar geleden riep het bekende Lonely Planet Rotterdam uit tot de vijfde stad in de categorie “Top cities in the world 2016”. Buitenlanders ontdekten toen ook wat wij al wisten: Rotterdam is een geweldig imponerende stad met een no-nonsense sfeer, veel innovatie en een mooie skyline. Mocht je er nog nooit zijn geweest, we hopen je met de volgende tips te inspireren tot een bezoek.

Rotterdam zien vanaf het water

De skyline van Rotterdam kun je het beste zien vanaf het water. Varend over de Maas zie je alle grote en moderne gebouwen aan je voorbij trekken. Een leuke manier om dit te doen is met een rondvaart van Spido. In 75 minuten vaar je vanaf het centrum naar de belangrijkste havengebieden van Rotterdam. Zo krijg je gelijk een goede kijk op de bedrijvigheid en de overslag van containers in een van de grootste havens ter wereld.

Een andere leuke manier om te genieten van de skyline is een tocht maken met de watertaxi. Dit is een openbaar vervoersnetwerk over het water naar 50 verschillende locaties in Rotterdam en Schiedam. Daarnaast kun je met de watertaxi een rondvaart boeken. Wij vonden het echter leuker om bijvoorbeeld in te stappen bij de Euromast en dan te varen naar Hotel New York. Maar er zijn meer routes te doen met de watertaxi.

Hotel New York

Ooit vertrokken vanaf deze plek vele gelukszoekers naar Amerika, om in het beloofde land een nieuw bestaan op te bouwen. Het voormalig hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn op de Kop van Zuid is nu een bijzonder hotel. Het gebouw wordt nu omringd door grote moderne wolkenkrabbers, 100 jaar geleden was dit wel anders. Toen stond het gebouw fier op de punt en lagen hier de grote schepen voor anker om passagiers op te pikken.

Sinds 1993 is het een hotel/restaurant. Het is zeker leuk om hier op een zondagochtend koffie te drinken in de grote ruimte. Toen wij er waren, waren er ontzettend veel Feyenoord supporters die zich opmaakten voor de “Klassieker” in de nabijgelegen “Kuip”: Feyenoord-Ajax. Een tafeltje verder zaten twee hoogbejaarde dametjes in Feyenoord-shirt aan een advocaatje met slagroom. Hun schoothondjes hadden ook een gebreid shirt aan. Helaas voor hun verloor hun cluppie die dag.

Bijzondere architectuur

In de afgelopen jaren is de stad verrijkt met prachtige gebouwen, die allemaal zeer kunstzinnig zijn. Daarom komen veel liefhebbers van bijzondere architectuur uit de hele wereld graag naar Rotterdam.

Centraal Station

Dit is nu één van de meest bijzondere plekken van Rotterdam. Het dak boven de sporen is gedeeltelijk bedekt met zonnepanelen en gaat vloeiend over in de kap boven de stationshal. De punt hiervan wijst naar het centrum van de stad. Een aantal historische elementen van het oude stationsgebouw is bewaard gebleven, zoals de originele klok op de voorgevel en de letters “Centraal Station”.

Markthal

Iedere zichzelf respecterende stad heeft tegenwoordig een food hall, een overdekte markt. Rotterdam heeft echter de primeur van een markthal in combinatie met appartementen. Deze zijn als een hoefijzer om de markthal geplaatst. Het dak boven de markthal is heel bijzonder. Dit is het grootste kunstwerk van Nederland. Ga op een van de terrasjes zitten en laat de bijzondere vormgeving op je inwerken.

Kubuswoningen

Maar niet alleen de laatste jaren ontstaan er bijzondere gebouwen in Rotterdam. Piet Blom bouwde tussen 1982 en 1984 38 kubusvormige paalwoningen en 13 bedrijfskubussen bij de Blaak nabij de Oude Haven. De ontwerper wilde een soort dorp in de grote stad te ontwerpen, waarbij hij de huizen zag als bomen en het hele complex als een bos. In de kijk-kubus kun je een museumwoning van binnen bewonderen.

Van Nelle Fabriek

En een zeer modern ontwerp dat al bijna 100 jaar oud is, is deze fabriek voor koffie, thee en tabak.De Van Nelle Fabriek staat sinds 2014 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Men ziet de fabriek als het voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Bijzonder aan het gebouw zijn de karakteristieke gevels, de open uitstraling en en de betonnen draagconstructies. Je kunt een rondleiding boeken bij het Van Nelle Museum.

Maar de stad heeft nog veel meer bijzondere gebouwen. Er zijn zelfs speciale architectuur rondleidingen. Hierbij maak je een stadswandeling langs een aantal karakteristieke plekken

 

Musea

In het Museumpark, tussen de Westzeedijk en de Westersingel, vind je een aantal bijzondere musea. Naast deze musea is het park ook de moeite waard. Je ziet er veel sculpturen en diverse monumenten.

Boymans van Beuningen

Dit museum vind je in een prachtig dertiger jaren gebouw. Het dankt zijn naam aan de Rotterdamse verzamelaar Frans Jacob Otto Boijmans en de Utrechtse jurist Frans Jacob Otto Boijmans. Zij schonken hun collectie aan de gemeente Rotterdam. De kunstcollectie is zeer divers, vanaf de middeleeuwen tot vroegmoderne kunst.

Kunsthal

Dit bijzondere gebouw, ontworpen door architect Rem Koolhaas, herbergt geen vaste tentoonstelling. In plaats daarvan organiseert de Kunsthal wisseltentoonstellingen op het gebied van kunst en cultuur. Door de grote oppervlakte is het mogelijk wel vijf exposities tegelijk te laten plaatsvinden. De tentoonstellingen hebben vaak te maken met cultuur, mode, fotografie en wetenschap.

Huis Sonneveld

In 1933 ontwierp de architect Leendert van der Vlugt in opdracht van de familie Sonneveld dit bijzondere huis. Kenners noemen dit een “Gesamtkunstwerk”. Alle elementen in het huis zijn afgestemd op de functionaliteit van het huis. Zo is een bijzondere woonruimte ontstaan met voor die tijd hele bijzondere aspecten, zoals goederenliften, stortkokers en intercoms.

Naast deze musea vind je in Rotterdam nog tal van andere musea. Voor elk wat wils dus.

Parken in Rotterdam

In het Noordoosten van de stad ligt het Kralingse Bos rondom de Kralingse Plas. Ooit werd hier het Holland Pop Festival gehouden, de Europese equivalent van Woodstock. Het is een groot en mooi gebied, maar ligt wat verder weg van het centrum.

Het Park

Aan de voet van de Euromast vind je dit stadspark, ontworpen door Jan David Zocher jr. en zijn zoon Louis Paul Zocher in 1852. Zij baseerden zich op de principes van de Engelse landschapsstijl. De inwoners van de stad komen hier graag om te picknicken en te barbecueën. Bezoek zeker ook het leuke café Parqiet. In de ligstoelen op het gras kun je je daar heerlijk laten verwennen.

Het Dakpark

Dit is een heel bijzonder park. Het ligt 9 meter hoog op het dak van het spoorwegemplacement van de havenspoorlijn. Het heeft een lengte van ongeveer een kilometer en is circa 85 meter breed. Door de hoogte heb je prachtig uitzicht over de haven en kun je genieten van spectaculaire zonsondergangen. Dit is echt een speciaal park dat nog niet zo bekend is. Meer informatie vind je op de website van Dakpark.

Witte Huis en oude haven

Als je nu alle hoge gebouwen in Rotterdam langs de Maas ziet staan, kun je je nauwelijks voorstellen dat het Witte Huis het hoogste kantoorgebouw van Europa was. In 1898 was het gebouw klaar, met 11 verdiepingen en 43 meter hoog. Nu “torent” het alleen nog uit over de gezellige Oude Haven. Overdag is het hier redelijk rustig. Aan het einde van de middag wordt het veel drukker: het is hier gezellig om te borrelen of te gaan eten.

Mooie wandelingen door Rotterdam

Wij gebruiken voor een stedenbezoek nog wel eens de gids van Time to Momo. Hierin vind je veel leuke wandelingen. Daarnaast lees je veel tips over bezienswaardigheden, winkels en restaurants.

Een bijzondere overnachtingsplek

Het Noordereiland is een oase van rust en toch middenin de stad. Je kunt hier zelfs gratis parkeren. Vroeger werd hier hard gewerkt. Je ziet de rails nog liggen waarover de havenkranen verplaatst werden naar de schepen. Je hebt ook een mooi uitzicht op de Erasmusbrug en vanaf de Maaskade zie je de skyline van de stad heel goed.

Wij sliepen in een appartement aan de Maaskade. Het uitzicht was verbluffend. Je had het gevoel of je in een klein dorp verbleef, zo rustig. Maar met vijf minuten lopen waren we in het bruisende centrum. Een prima onderkomen, heel veel ruimte, gezellig ingericht en zeer betaalbaar. Je vindt het appartement op de website van Airbnb.