Logo Silver Travellers

Het Amsterdam Light Festival, een feeëriek lichtspektakel

Home » Netherlands » Het Amsterdam Light Festival, een feeëriek lichtspektakel

Vanaf eind november tot 20 januari 2019 vindt in de binnenstad van Amsterdam de 7e editie van het Amsterdam Light Festival plaats. Dit is een geweldig mooi spektakel om mee te maken, te voet, op de fiets of met een bootje langs 29 prachtig verlichte kunstwerken van internationale kunstenaars. Wij lopen bijna ieder jaar de wandelroute. Zo kunnen we optimaal genieten van het licht in deze donkere dagen van het jaar.

Wat is het Amsterdam Light Festival?

Sinds 2012 vindt dit lichtkunstfestival in deze vorm plaats in Amsterdam. Inmiddels is het tot één der grootste in zijn soort van Europa uitgegroeid. Jaarlijks werken kunstenaars van over de hele wereld aan een nieuwe tentoonstelling die speciaal voor Amsterdam wordt gemaakt. En ieder jaar heeft de tentoonstelling een thema. Voor dit jaar is dat “The Medium is The Message”.

De meeste kunstwerken zijn op, boven en naast de mooie Amsterdamse grachten geplaatst. De andere vind je op plaatsen waar je lopend of fietsend naar toe moet. Vaak zijn het interactieve kunstwerken die je kunt aanraken of waarin je kunt rondlopen.

Bijzondere kunstwerken

Tijdens het festival verlichten ruim twintig kunstwerken de Amsterdamse grachten. Daarnaast zijn er objecten “op het land” te bezichtigen. De Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei trekt met een 6,5 kilometer lange lichtlijn een grens door de stad. Dit jaar is onder andere “Starry Night” te zien, geïnspireerd door het beroemde schilderij De Sterrennacht van Vincent van Gogh. De ontwerpers willen hiermee de pracht van een sterrenhemel laten zien. Iets wat in drukke steden door lichtvervuiling op natuurlijke wijze bijna niet meer mogelijk is.

Maar daarnaast zijn er nog veel meer interessante kunstwerken te zien. Loop vooral door de Herengracht: Als je een aantal enorme paardenbloemen ziet zweven boven de Herengracht, mag je een wens doen. Op diezelfde Herengracht staan in de beroemde “Gouden Bocht” twee enorme bureaulampen. Zij zijn ontworpen door de eregast van het festival, Jeroen Henneman. Een kleine versie hiervan is in gelimiteerde oplage te koop voor belangstellenden. Op het Jonas Daniël Meijerplein, het plein met het beroemde standbeeld van de dokwerker, zie je een grote lichtgevende wolk. Deze verandert steeds van kleur en brengt daarmee diverse menselijke emoties in beeld.

Waar en wanneer is het Amsterdam Light Festival?

Natuurlijk in Amsterdam, dat moge duidelijk zijn. Vanaf eind november 2018 tot en met 20 januari 2019 in de binnenstad van Amsterdam zijn alle kunstwerken te bewonderen. Dagelijks zijn de lichtkunstwerken van 17:00 – 23:00 uur verlicht. De enige uitzondering is Oudejaarsavond; de kunstwerken worden dan verlicht van 17:00 – 20:00 uur.

Het is zeker aan te raden om een plattegrond met de tentoonstellingsinformatie en (loop)routes te kopen. Je kunt dit doen bij twee informatiepunten. De eerste is bij het Koffiehuis bij Amsterdam CS. Het andere informatiepunt vind je bij de Hoftuin, gelegen direct achter de Hermitage.

 

Wandelend, fietsend of varend genieten van het Amsterdam Light Festival

Het festival kun je op drie manieren goed bezoeken. Allereerst kun je een wandelroute lopen langs de kunstwerken. Je kunt dit op eigen houtje doen of met een gids. Wel is het handig om een plattegrond te kopen. Naast een voorgestelde wandelroute vind je hier ook meer informatie over de kunstwerken.

Het is natuurlijk ook mogelijk om met de fiets de route af te leggen. Zeker omdat het totale traject zo’n 8,5 kilometer is, kan de fiets een goed alternatief zijn. Hierbij is het mogelijk om georganiseerde fietstochten te boeken.

En met alle grachten en het IJ is het natuurlijk een mogelijkheid om per boot te genieten van het lichtspektakel. Omdat een deel van de route over het IJ gaat, mogen hier alleen boten langer dan 14 meter varen. Voor kleinere boten is er een korte omleidingsroute. Er zijn daarnaast veel georganiseerde rondvaarten met een vastgestelde vaarroute.

Onze voorkeur

Persoonlijk vinden wij het wandelen langs de grachten van lichtkunstwerk naar lichtkunstwerk het leukst. Je hebt alle tijd om te genieten van de sfeerbeelden in de donkere stad en kunt op je dooie gemak genieten van ieder object. Het is heel bijzonder om de tocht in een mooi verlichte stad te doen bij een volle maan en een heldere avond. Maar die kans is er natuurlijk niet altijd. Nog mooier, maar ook nog zeldzamer, is het om de wandeling te doen als het gesneeuwd heeft.

Met de boot hebben we nog nooit gedaan. Er zijn diverse georganiseerde tours die je langs alle objecten varen. Natuurlijk heeft varen over de grachten, zeker in het donker, ook zijn charme, maar we zijn wat minder te porren voor een een georganiseerd evenement. Maar het voordeel is natuurlijk dat je veel informatie krijgt aan boord. Wie het leukt vindt om op deze manier alles te zien, kan heel goed een ticket boeken voor een rondvaart langs alle objecten.

Maar ongeacht op welke wijze je de route aflegt, je zult ongetwijfeld genieten van de vele mooie kunstwerken in onze prachtige hoofdstad!

Breng voor meer informatie over het Amsterdam Light Festival een bezoek aan de website van de organisatie. Je vindt hier ook de routes en meer informatie over de objecten. Alle foto’s bij dit artikel hebben we bij een vorige editie van het Amsterdam Light Festival gemaakt.