Logo Silver Travellers

De Spiegelplas en Ankeveense Plassen

Home » Netherlands » De Spiegelplas en Ankeveense Plassen

Het gebied tussen de plaatsen Nederhorst den Berg en Ankeveen is absoluut de moeite waard om per fiets of wandelend te verkennen. Onderweg kom je de Spiegelplas tegen. En vanaf de Spiegelplas ga je tussen de Ankeveense Plassen door naar het kleine dorp Ankeveen. Er zijn diverse mogelijkheden om hier korte of langere wandelingen te maken. We geven je hieronder meer informatie.

De Spiegelplas bij Nederhorst den Berg

De Spiegelplas of Spiegel- en Blijkpolderplas is een natuurgebied ten oosten van het dorp Nederhorst den Berg en ten westen van de Ankeveense Plassen. De Spiegelplas maakt deel uit van de Spiegel- en Blijkpolder. Het gebied is ontstaan door turfwinning en later zandwinning. Op sommige plaatsen is de plas maar liefst 45 meter diep. Het kraakheldere water is zeer geliefd bij duikers. Er zijn enkele duiksteigers voor de onderwaterliefhebbers. Maar zwemmers kom je hier bij mooi weer ook tegen. Er zijn diverse kleine strandjes langs het water.

Rondom de Spiegelplas ligt een fiets- en wandelpad. Wanneer je het complete rondje loopt om de plas, ben je ongeveer 9 kilometer op pad. In de weekenden, zeker bij mooi weer, zul je regelmatig andere fietsers en wandelaars tegenkomen. Een mooi vertrekpunt voor de wandeling is bij het restaurant Het Spiegelhuijs. Op de parkeerplaatsen in de buurt van dit restaurant kun je je auto gemakkelijk en gratis kwijt. Direct vanaf het restaurant loop je het Ankeveensepad op. Vandaar loop je langs de plas. Er is niet echt een aangegeven route, maar fout lopen is eigenlijk onmogelijk als je altijd de Spiegelplas aan je linkerhand houdt. Het laatste deel van de wandeling loop je over het fietspad weer terug naar het centrum van Nederhorst den Berg. Dit stukje is iets minder interessant. Wel kun je jaloers worden op de uitzichten die de bewoners aan de Dammerkade vanuit hun woonkamer hebben op de prachtige plas.

De Ankeveense Plassen

Onder de schaatsliefhebbers heeft het natuurgebied De Ankeveense Plassen een magische klank. De driedaagse van Ankeveen is een van de 14 natuurijsklassiekers. Het is de enige meerdaagse schaatswedstrijd op natuurijs in Nederland. In 2009 werd deze voor het laatst georganiseerd. Invallende dooi gooide echter roet in het eten en de wedstrijd werd ingekort tot één dag. Schaatsen op de Ankeveense Plassen is geweldig door de prachtige natuur om je heen. Hoewel sommige durfals bij enkele dagen vorst het ook in 2017 hebben geprobeerd, maar dit vaak met een nat pak hebben moeten bekopen.

Het gebied is ontstaan door het afgraven van veen in de 16e tot en met de 18e eeuw. Tegenwoordig vormt het overwegend een water- en moeraslandschap door de uitgestrekte veenplassen. Tussen het water vind je langgerekte stroken land, die men legakkers noemt.

Mooie uitzichten

De wandelpaden geven je een geweldig uitzicht op het plassengebied aan weerszijde van de wandelpaden. Een mooie wandeling bij de Ankeveense Plassen is ongeveer 6 kilometer lang. De auto parkeer je op de parkeerplaats bij de kerk in het dorp, vlakbij restaurant Lekr. Vanaf de parkeerplaats loop je nog geen 200 meter in noordelijke richting waarbij je het restaurant aan je rechterhand passeert. Daarna sla je linksaf de Dammerkade in. Na korte tijd ga je door een hek en loop je op grasland. Dit pad kan zompig zijn, zeker in perioden na enige regenval. Laarzen of goede waterdichte wandelschoenen zijn dan aan te bevelen. Dit pad is alleen toegankelijk voor wandelaars. Aan weerszijden heb je prachtig uitzicht op de plassen.

Uitzicht op de Spiegelplas

Na 2 kilometer is er de eerste mogelijkheid om linksaf te gaan. Als je die neemt, loop je evenwijdig aan het fiets- en wandelpad om de Spiegelplas, het Googpad. Links kijk je uit over de Ankeveense Plassen, rechts zie je, als de bomen niet volledig vol blad zitten, af en toe de Spiegelplas. Dit onverharde pad gaat na een tijdje over in het Googpad. Als je dit pad vervolgt (Spiegelplas aan je rechterhand) kom je na 400 meter bij een klein bruggetje. Neem dit bruggetje en vervolg het pad hierna. Dit is het Bergse Pad. Het is een smal, onverhard pad dat ook door fietsers wordt gebruikt. Opletten is hier geboden, want elkaar passeren is lastig op dit smalle pad.

Aan het einde van dit pad kun je weer linksaf Ankeveen in lopen. Bij mooi weer is het zeker de moeite waard om een tussenstop te maken bij restaurant 1244. Hier kun je heerlijk op het terras uitkijken over de Ankeveense Plassen en genieten van iets lekkers. Daarna loop je weer terug naar het beginpunt.

Een combinatie van Spiegelplas en Ankeveense Plassen

Heb je zin in een langere wandeling, dan is het heel goed mogelijk om de Spiegelplas en Ankeveense Plassen te combineren. In totaal ben je dan ruim 15 kilometer aan de wandel. Je kunt de wandeling starten in zowel Nederhorst den Berg als in Ankeveen.

Als je hem start in Nederhorst den Berg, loop je eerst langs de Spiegelplas (links van je). Ter hoogte van fietsknooppunt 39 zie je het bruggetje richting de Ankeveense Plassen. Vanaf hier loop je op het smalle Bergse Pad. Volg dan de route verder die hierboven vermeld staat. Als je bij het Googpad komt, ga je rechtsaf (Spiegelplas nu aan je linkerhand houden!). Vervolgens kom je aan het einde van het Googpad op het fietspad dat je naar Nederhorst den Berg terug brengt. Tijd voor iets lekkers bij het Spiegelhuijs!